Arv og miljø

Arv og miljø er en kontroversiell bok av forfatteren Vigdis Hjorth. Den har fått mye oppmerksomhet, spesielt i forbindelse med konfliktene med søsteren Helga Hjorth og hennes bok Fri vilje, som er tolket som et svar på Arv og miljø.

Lytt til Arv og miljø - gratis i 30 dager på Storytel

Historien rundt Arv og miljø

Norsk litteratur oppleves kanskje ikke alltid som veldig spennende eller dramatisk, men det har vært noen store unntak. I nyere tid er det spesielt når fiksjonen møter virkeligheten, og grensene mellom de to blir utydelige, at konflikter har oppstått. Alle husker sikkert Knausgård og hans bruk av både sitt eget liv, men også personer rundt seg, i sine bøker.

Det er på det samme temaet som Arv og miljø at Vigdis Hjorth har fått mye oppmerksomhet. Vigdis Hjort er en etablert romanforfatter, men det var først med Arv og miljø at hun på alvor begynte å trekke ømfintlige deler av virkeligheten inn i sine romaner.

Hovedpersonen i Arv og miljø, Bergljot, må sees som en manifestasjon av Vigdis Hjort, og det er i dette lyset at anklager om incest og konflikter med søsken i boken må sees. Bare det at søsteren Helga Hjorth, uten tidligere erfaring som forfatter, skrev boken Fri vilje som et svar er eksepsjonelt.

Hvem er Arv og miljø for?

Arv og miljø er kanskje ikke for deg som bare vil slappe av med en sorgløs, gratis lydbok en stund. Tematikken er til dels tung, men boken har fått god omtale. Så hvis du liker tilsvarende selvutleverende litteratur er denne definitivt for deg.

Et tips kan være å lese denne først, og så begynne på Fri vilje. Da vil du oppleve hele meningsutvekslingen mellom søstrene.

Lytt gratis til Arv og miljø gratis

Du kan lytte til denne lydboken, og mange andre, helt gratis i 30 dager på Storytel.