Bienes historie

Som mennesker har vi en veldig lei tendens til å forsømme biene, og rollen de spiller i det globale økosystemet – uten biene er det nemlig lite håp for vår fortsatte overlevelse. Det er nettopp dette prinsippet som står sentralt i Maja Lundes kritikerroste lydbok, Bienes historie. Boka følger tre forskjellige hovedpersoner – William, George, og Tao – som alle arbeider med bier i en eller annen forstand, og alle har sine hjem i forskjellige tidsepoker.

Lytt til Bienes historie - Gratis i 30 dager på Fabel
  • Bienes historie ble sluppet i 2015, og vant Bokhandlerprisen samme år
  • Både VG og Dagbladet har gitt boka terningkast 5
  • Produktet er gratis tilgjengelig ved utvalgte plattformer
  • Innlest av Anne Ryg
  • Varighet: 11 timer og 37 minutter

Hint av det dystopiske

Boken utspiller seg som sagt i tre forskjellige epoker. Først ut er biologen og frøhandleren William i det viktorianske England. Deretter befinner vi oss i nåtiden, med den amerikanske birøkteren George i 2007. Til sist flytter handlingen seg til en karakter ved navn Tao, som lever i en hypotetisk skildring av framtidens Kina. Det er i siste del av boken at vi virkelig får kjenne på hvilke fatale konsekvenser som kan følge om vi ikke ivaretar biene.

Det er i denne siste hypotetiske epoken at du virkelig kan begynne å kjenne på de dystopiske inntrykkene som implementeres i historien. I denne skildringen av framtidens Kina er det nemlig ingen bier igjen, og denne delen av boken går med til å utforske hvilke prøvelser menneskeheten eventuelt vil måtte gjennomgå i en verden uten bier. Om du har interesse for dyster eller nærmest orwelliansk litteratur, er dette en flott lydbok å sjekke ut gratis.

Familier under lupen

En av de mer effektive virkemidlene i «Bienes historie», er fokuset på familierelasjoner. Det å skulle skildre den forskjellige dynamikken innen en fiktiv familie er ikke alltid en like smal sak, men Maja Lunde presterer å gjøre nettopp dette på eksemplarisk vis. I tillegg til å være en historisk opplysende fortelling finnes det også et mer dramatisk element nøstet inn – denne kombinasjonen av fakta og drama er et stort trekkplaster for enhver gratis lydbok.

Det å skape en fengslende skildring av relasjonene innen en familie er vanskelig nok i seg selv, men Lunde har tatt denne utfordringen ett steg videre. Ikke bare gjør hun en god jobb med skildringen av familier, hun presterer å skrive innbydende historier på tvers av tre forskjellige epoker. Ikke bare er det tre særdeles ulike epoker – en av dem er som sagt også en hypotetisk framtid, noe som legger til flere dimensjoner i fortellingen.

Lytt til «Bienes Historie» gratis

Om «Bienes historie» høres ut som en lydbok for deg, trenger du heldigvis ikke å lete lenge for å finne en plattform hvor du kan lytte til produktet, helt gratis. De aller fleste plattformer som tilbyr strømming av lydbøker har nemlig gratis prøveperioder som strekker seg over lengre tidsrom. Ellers er det også mulig å låne lydboken ved forskjellige biblioteker. Boken har en spilletid på nærmere 12 timer, og egner seg for alle som liker historie, drama eller samfunnskommentar.

Bienes historie
Prøv gratis i 30 dager:
Fabel