Bli hvis du kan - Reis hvis du må

Det er vanskelig å tro på at «Bli hvis du kan. Reis hvis du må.», er Helga Flatland sin debut som forfatter. Med sterke skildringer om de tøffe forholdene for tre norske soldater i Afghanistan og det trygge livet og oppveksten på bygda i Norge, er dette en emosjonell reise som vil forbli i minnet ditt i lang tid. Boken fra 2010 har virkelig fortjent de to prisene Ungdommens Kritikerpris i 2011 og Tarjei Vesaas' debutantpris.

Lytt til Bli hvis du kan - Reis hvis du må - gratis i 30 dager på Fabel
  • Sjanger: Skjønnlitteratur
  • Innleser: Axel Aubert
  • Spilletid: 5 timer og 42 minutter
  • Kan høres gratis i form av lydbok en viss periode

Handling

I boken følger vi tre venner som har vokst opp sammen under trygge forhold – Tarjei, Trygve og Kristian. De tre vennene velger å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan, en helt annen verden enn den de er vant med. Men dette er ikke en politisk bok om krig, tvert imot. Det er svært få scener fra krigen i Afghanistan, og de få avsnittene herfra er hjerteskjærende beskrivelser om en kamp for livet.

De tre barndomsvennene får en brå slutt på livet når bilen deres kjører på en landmine. Men hva som ville virket som en naturlig avslutning på livet, er istedenfor starten på en enda mer grusom begynnelse. Ingen av de tre soldatene overlever, og de returnerer tilbake til Norge i kister. Hvem er egentlig krigerne i kistene, og hvorfor dro de fra sin trygge tilværelse for å kjempe i en krig de ikke var involvert i?

En hjerteskjærende roman

Selv om boken handler om de tre barndomsvennene, vil vi gjennom boken hovedsakelig få et større innblikk i livet deres gjennom andres øyne, i frittstående jeg-fortellinger. Blant annet gjennom historiene til de pårørende som familie og naboer i den lille bygden. En av fortellingene som gjør størst inntrykk på oss er fortellingen om Trygve – et av ofrene. Den rørende fortellingen om ensomhet og forelskelsen i nabogutten gjorde et inntrykk vi sent vil glemme.

Som lydbok får vi høre videre skildringer om livet på landsbygda, som er et sentral tema i boken. En sentral og viktig stemme i boken er Kjersti, moren til Tarjei, som gjennom en sprudlende stemme viser hvordan forskjellene mellom by og landsby virker under sørgende forhold. Et virkemiddel forfatteren har brukt i boken er et lyrisk språk og blandingen mellom bokmål og nynorsk, som videre forsterker bonderomantikk og følelsen av et isolert, men nært, samfunn.

Lytt til «Bli hvis du kan. Reis hvis du må.» gratis

Dette er en lydbok som er tilgjengelig på flere forskjellige lydbokapper, og du kan nå lytte til den helt gratis på enkelte. Innleseren er Axel Aubert, som gjennom 5 timer og 42 minutter vil ta deg gjennom den emosjonelle turen fra landsbygda til Afghanistan, og tilbake igjen. Med enestående anmeldelser fra både profesjonelle bokanmeldere, bokentusiaster og nye lesehester, er dette en bok du burde enten lese eller lytte til på diverse lydbokapper. Boken passer alle som liker emosjonelle og brutalt ærlige romaner.

Bli hvis du kan - Reis hvis du må
Prøv gratis i 30 dager:
Fabel