En sjøens helt. Krigerens hjemkomst

14. april 2018 døde Jon Michelet etter lengre tids sykdom. Helt inntil en uke før han døde skrev Jon Michelet på boken «En sjøens helt. Krigerens hjemkomst». Han var fast bestemt på at han måtte få ferdig denne siste boken, og de siste månedene før sin død ble alt skrevet for hånd. Boken er det sjette og avsluttende verket i romanserien om krigsseilerne. Hvem hadde vel trodd at han siste bok kanskje skulle bli en av hans beste?

Lytt til En sjøens helt. Krigerens hjemkomst - gratis i 30 dager på Fabel

Bokens handling

Den femte boken om krigsseilerne ble avsluttet på et hospital rett før jul i 1944 hvor Halvor Skramstad ligger i koma etter et kamikazeangrep. Dette er hvor bok nummer seks starter. Snart bærer det på nytt ut i Stillehavet for nye krigsseilaser. Ikke før september 1945 kan Halvor vende hjem til Norge, grunnet en uavklart situasjon med Japan. Hovedpersonen har da vært til sjøs i over seks år etter at han forlot Norge som 18-åring.

Når så Halvor vender hjem til Norge skulle en tro at han ville bli tatt imot som en helt sammen med de andre krigsseilerne. Det som derimot venter dem er heller forakt. Nå må en ny kamp kjempes. Det er blitt tilbakeholdt hyrepenger i Nortraships hemmelige fond. Fondet viser seg å skulle bli en verkebyll både for nasjonen Norge og for krigsseilerne. For Halvor sin del kan det samme sies om krigen mot alkohol.

For en avslutning!

Sindre Hovdenakk i VG gir boken terningkast fem og omtaler at dette er en «flott finale på det enorme forfatterskapet». Sindre poengterer videre at dette er sannsynligvis er Jon Michelet sin mest velfortalte, velopplagte og vesentligste roman han noen gang har klart å skrive. Cathrine Krøger i Dagbladet gir også terningkast fem. Hun poengterer at det er tydelig at Jon sin evne til å få fremme sitt personlige engasjement over disse heltenes skjebne er det som er verkets virkelig drivkraft.

Gjennom serien «En sjøens helt» har Jon Michelet skrevet en serie om Halvor Skramstad sitt liv på sjøen i hele seks bøker. Hver og én av bøkene er selvstendige romaner og kan med det leses uavhengig av hverandre. Det er liten tvil om at verket med de seks bøkene for alltid vil bli stående som en bauta i litteraturhistorien til Norge. Michelet har gitt krigsseilernes historie en rettmessig plass i vår felles historie, og boken passer for alle som interesserer seg for historie.

Lytt til «En sjøens helt. Krigernes hjemkomst» gratis

Lydboken er lest inn av Erich Kruse Nielsen og har en spilletid på 20 timer og 24 minutter. Du har nå muligheten til å høre denne lydboken gratis i en begrenset periode via diverse lydbokapper. Norge har brukt svært lang tid på å vise krigsseilerne den heder de åpenbart har fortjent. Gjennom å beskrive Halvor Skramstad sitt liv på sjøen gjennom seks bøker kan en si at krigsheltene endelig har fått minnesmerket de fortjener.

En sjøens helt. Krigerens hjemkomst
Prøv gratis i 30 dager:
Fabel