Leksikon om lys og mørke

Det er ingen tvil om at historie er et særdeles interessant emne, men det betyr ikke at det ikke finnes deler av vår historie vi aller helst bare vil glemme. I romanen «Leksikon om lys og mørke» prøver forfatter Simon Stranger å avdekke en mørk og smertefull historie som omhandler hans jødiske svigerfamilie, og deres bosteds tilknytning til en av de mest forhatte figurene i norsk historie – den kjente krigsforbryteren Henry Rinnan.

Lytt til Leksikon om lys og mørke - gratis i 30 dager på Fabel
  • Fokus på Henry Rinnan (f. 1946) – en leder av en tysk-alliert provokasjonsgruppe ved navn Rinnan-banden under andre verdenskrig
  • Utgitt: 2018
  • Innlest av Kai Remlov
  • Spilletid: 9 timer og 49 minutter

Store spørsmål

«Leksikon om lys og mørke» er en lydbok med mange gode kvaliteter, men en av de aller mest prominente av disse kvalitetene er bokens tendens til å stille de virkelig store spørsmålene. Forfatter Simon Stranger bestemte seg for å skrive boken etter at han oppdaget det faktum at hans kones jødiske familie på et tidspunkt hadde bodd i Bandeklosteret – det tidligere hovedkvarteret til selveste Rinnan-banden, en åpenbar fiende av Norges jødiske samfunn under krigen.

Det sier seg nesten selv at en lydbok som stiller slike spørsmål vil bære et sterkt preg av sorg og smerte. Simon Stranger har gravd dypt i historien til Komissar-familien for å finne innhold til romanen, og det kan åpenbart ikke ha vært enkelt. Ellers har forfatteren måttet sette seg inn i livet til Henry Rinnan, en mann som står bak en rekke forferdelige opplevelser. Dette er utvilsomt en særdeles emosjonell lydbok, og om dette vekker interesse kan du høre den gratis.

Sterke anmeldelser

Det emosjonelle preget som er å finne i Strangers verk har tydeligvis falt godt i smak. Som lydbok er den særdeles populær, og folk flokker til den uavhengig av om det er gratis eller mot betaling. Boken har åpenbart mange fans, men det kan faktisk se ut til at kritikerne er blant de største av dem – Dagbladet, Adresseavisen, og BOK365 gir alle terningkast 6 til «Leksikon om lys og mørke», noe som åpenbart taler til bokas kvalitet.

Siden boka ble publisert i 2018 har det heller ikke vært noen mangel på priser – samme år som den ble publisert mottok den nemlig både Bokhandlerprisen og Riksmålsforbundets litteraturpris. Om du har interesse for norsk historie, eller andre verdenskrig generelt, er dette en perfekt lydbok for deg. Verket har også sterk appell om du rett og slett bare er interessert i følelsesladde romaner. Uansett hva du liker kan du lytte til verket på lydbok, helt gratis.

Hvem passer «Leksikon om lys og mørke» for?

Om emnene boka omhandler er av stor interesse for deg, eller du bare liker bøker med fokus på følelse, er det ingen tvil om at du vil like å lytte til verket. Dersom du er usikker på om dette er en bok for deg, kan du alltids gi den et forsøk – noe du ikke vil tape på uansett, ettersom lydboken er gratis i en viss tidsperiode. Boken passer spesielt bra for alle som interesserer seg for andre verdenskrig og historie generelt.

Leksikon om lys og mørke
Prøv gratis i 30 dager:
Fabel