Salamanderkrigen

Salamanderkrigen er en interessant roman, skrevet i 1936 av den tsjekkiske forfatteren Karel Capek. Den finnes både som vanlig bok og lydbok. Som lydbok er den ofte tilgjengelig gratis i strømmetjenestenes prøveperioder.

Lytt til Salamanderkrigen - gratis i 30 dager på Storytel

Om "Salamanderkrigen" og Karel Capek

Karel Capek er, til tross for at han levde på begynnelsen av 1900-tallet, mest kjent for sine verk innenfor det som vi idag må kalle science fiction. Han er blant annet de første som brukte begrepet robot. I romanen Salamanderkrigen tegner Capek en verden der en hollandsk oppdagelsesreisende finner en spesiell art av salamandere som kan gjøre enkle oppgaver.

Dette går fint i en periode, men så oppdager mennesket at salamanderne formerer seg ut av kontroll, og begynner å påvirke økonomien og samfunnet. De begynner dessuten å stille krav og kjemper mot menneskene når kravene ikke oppfylles.

Denne boken må leses med forberedelsene til andre verdenskrig som bakteppe. I tidsrommet som Karel Capek skrev denne boken kunne man begynne å skimte den kommende katastrofen for Europa.

Hvem bør lese, eller høre på "Salamanderkrigen"?

Denne boken kan på en måte forsvare sin eksistens på egen hånd, som en form for tidlig 1900-talls science fiction om salamandere som tar over samfunnet. Samtidig vil du gå glipp av mange av nyansene i boken hvis du leser den helt uten å tenke på sammenhengen med mellomkrigstiden og oppbyggingen mot andre verdenskrig.

Denne boken er kanskje ikke for den ihuga science fiction- eller fantasy-fantasten, men heller for deg som vil finne en verden der Karel Capek beskriver følelsen av overmot, og deretter redsel og tanker på en kommende katastrofe, som lå over Europa i mellomkrigstiden. Salamanderkrigen kan dessuten være noe som inspirerer til å lese de andre bøkene til Karel Capek.

Lytt gratis til Salamanderkrigen

Du kan lytte til denne lydboken, og mange andre, helt gratis i 30 dager på Storytel.

Salamanderkrigen
Prøv gratis i 30 dager:
Storytel